logga3

Sitter just nu på båten från Göteborg mot Fredrikshamn. Det är dags för familjens roadtrip mot Legoland och vidare upp mot Strömstad. Hela resan började i lördags när vi packade in oss i bilen och rullade upp mot Dalarna och Tällberg. Det hade äntligen blivit dags för premiär när det gäller att delta i en halvmara. Visst, jag har ju sprungit längre än 21km men då på egen hand. Nu var det ju på RIKTIGT.

Innan jag går in på själv loppet så måste jag bara tack ALLA som på något sätt är inblandade i Tällberg Halvmaraton. Alla var så fantastiskt trevliga och gästvänliga. Inga sura miner, bara leenden överallt trots den tryckande värmen som låg som ett lock över oss. Sen var det otroligt härligt att se hur hela byn ställde upp med extra vätskekontroller och ”duschar” längs med banan till oss löpare. Utan er hade nog många fler tvingats bryta loppet. Det är upplevelser som detta som gör att man redan nu längtar tillbaka.

Vi anlände till Tällberg runt 12:30 efter ett kort lunchstopp i Borlänge. Kvartsmaran var redan i full gång och nere i målområdet så var det full aktivitet. Mitt ursprungliga nummer 110 hade på något mystiskt vis försvunnit, men inga problem. Dom vänliga människorna ordnade genast fram ett nytt nummer åt mig, 221! Passade även på att hämta ut min Trimtex-tröja som jag hade vunnit på Facebook. 😀

Efter lite fotografering, preparerande och lyckönskningar från familjen så började jag traska mot startområdet som jag inte hade en aning om vart den låg. Men fick bra instruktioner från en av parkeringsvakterna ”gå rakt fram, sen tar du till höger!”. Lätt som en plätt tänkte jag. Att det sen lutade uppför HELA vägen dit glömde han kanske att nämna haha. Började se fler och fler löpare som var på väg åt samma håll så då kunde jag andas ut. Väl uppe vid Majstångsplatsen så gjorde jag som dom flesta andra, sökte skugga!

Extra skönt var det att det fanns en vätskekontroll bredvid starten. Så jag passade på att hugga en flaska vatten och lite russin. Lika bra att fylla på ordentligt. 20 minuter kvar till start. Speakern ropade ut att det är dags för uppvärmning. Intresset var väl inte så stort direkt. 10 minuter kvar till start. Nu började folk ta sig ner till starten samtidigt som Jonas Buud intervjuades. Nu kunde man riktigt känna hur energin ökade. Luften liksom dallrade av cirka 300 löpsugna ”galningar”. Speakern räknade ner 5.4.3.2.1 och START!! Knäppte igång min klocka och hela fältet började röra på sig som en stor klump energi. Alla med samma mål!!

Nu var jag äntligen igång. Allt kändes helt sjukt skönt. Passade på att njuta så mycket det bara gick i starten. Detta till tonerna av Kenta som skrålade ut ”JUST IDAG ÄR JAG STARK, JUST IDAG MÅR JAG BRA!” Just den texten fick även bli mantrat för resten av dagen. Första 2 kilometrarna var det bara nedför och en väldigt skön start. Försökte hela tiden hålla ett lagom tempo, allt för att orka hela vägen. Efter 2 kilometer började första uppförspasset för dagen. Nu var det 3 kilometer där det gick uppför hela tiden med undantag för ett och annat parti där det flackade ut. Då var det bara att försöka sträcka ut som mycket det gick.

Svetten bokstavligen sprutade från start så att det var vätskekontroll redan vid 3 km och sen igen vid 5 km gjorde absolut ingenting. Planen var från början att stanna vid varje kontroll och dricka. Den planen gick jag verkligen inte ifrån. Det blev även ett par muggar som hälldes rätt över huvudet och ryggen. Vid passeringen av 5 kilometer så bar det av nedför igen tillbaka där vi kom ifrån. Mer vatten och mer dusch innan det blev en högersväng rätt ut i skogen. Nu gick det uppför ordentligt. Det var så pass mycket lutning så det fick bli en sträcka med gång till toppen och jag var ute på asfalten igen. När jag började springa igen efter skogsbesöket så var så sjukt skönt att känna att benen startade utan problem. Kände min inte alls trött, bara varm och törstig.

Hela loppet springs bland härliga områden fulla med typiska dalahus. Det var röda hus med vita knutar vart man än tittade. Detta tillsammans med en otrolig utsikt över Siljan gjorde att jag verkligen njöt i fulla drag. Helt plötsligt var vi tillbaka vid startområdet och nu gick banan ner mot byn igen. Fortfarande med en massa folk längs med vägen som hejade fram oss i värmen. Efter några snabba svängar och nedförsbackar så passerade jag 10km på ca 55 minuter. Med tanke på hur kuperat det var så var den tiden helt ok i mina ögon. Jag trummade på vidare. Duschade i vatten så fort tillfälle gavs och drack så fort det fanns en vätskekontroll oavsett om det var en som var anordnad av tävlingen eller om det var en av alla familjer som stod med bord vid sin uppfart och langade mugg efter mugg. Jag skulle banne mig inte dricka för lite i alla fall.

Efter 12 kilometer så började nästa lååånga uppförspass. Nu fick jag ta till det gamla hederliga knepet med att räkna vänsterfötter. Det tricket funkar nästan jämt och tur för mig så gjorde det även denna gång. Ner med huvudet och räkna om och om och om igen, och vips så var jag uppe vid vätskestationen vid 14,5 kilometer. Nu lovade funktionärerna att det bara var nerför hemåt nu. Det kändes grymt skönt att låta benen rulla nerför mot Siljans strand. Ännu mer bostadsområden fulla med hjälpsamma familjer som dränkte oss i vatten och hejade allt dom orkade. Nu kunde jag även höra speakern som stod i mål och ropade in folk i mål på håll. Nu var det inte långt kvar.

Benen började känns lite sega nu, men jag vägrade känna mig trött. Istället för trötthet så började jag känna enorm glädje istället. Gläjde över att få möjligheten springa i sån vacker miljö, bland så härliga människor och att kunna slutföra loppet trots att det var extremt varmt. 21km-skylten passerades och nu såg jag målområdet men framför allt så såg jag min fru och son som stod och hejade med hemmagjordflagga. Sträckte upp armarna i skyn samtidigt som speakern välkomnade mig i mål. ”STARKT JOBBAT FREDRIK!!”

Sluttiden blev 2h04min24sek. Så sjukt nöjd med mitt lopp trots att jag inte kom in under min måltid på 2 timmar. Men vad gör det när man får uppleva Tällberg på allra bästa sätt. JAG KOMMER TILLBAKA 2014!! 😀

Tack för ni orkat läsa 😉

tällberg

Annonser